Arbejdsrelateret|

Fiskeri er et vigtigt erhverv i store dele af Danmark, men særligt i det nordjyske er der ingen vej uden om fiskeriets betydning. 

I adskillige år har Nordjylland været den landsdel, hvor der er blevet fanget absolut flest fisk baseret på kilo, men i 2018 kom Midtjylland i vejen og indtog tronen, da de fangede mere end nordjyderne. 

Det ser dog ud til, at Midtjyllands tid i solen var en kort affære, for allerede året efter, altså i 2019, var Nordjylland igen i front, da der blev landet hele 276 millioner kg fisk. Det svarer til omkring 42% af den samlede mængde i Danmark. I hele landet blev der i ’19 hevet 650 millioner kg fisk i land.

I 2018 kom Midtjylland dog buldrende, da de fangede 340 millioner kg fisk og dermed var den landsdel, som fangede absolut mest. Til sammenligning fangede man i Nordjylland ”kun” 306 millioner kg fisk, hvilket var rigeligt til en 2. plads, men altså ikke nok til at stå øverst på podiet. 

Silden er yderst populær i Nordjylland

Selvom der bliver fanget adskillige fiskearter i Nordjylland, er det silden, som udgør en markant del af den samlede fangst. 

Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der i 2019 fanget intet mindre end 71 millioner kg sild i det nordjyske. 

Det er dog ikke kun hos industrifiskere, at silden oplever stor popularitet, for også hos lystfiskere kan man hos FishNTips.dk se stor interesse for den lille fisk. Jesper Jensen, den ene indehaver af fiskesitet, hvor man kan finde guides og tips til fiskeri, fortæller:

”Silden er utroligt populær hos lystfiskere. Det kan man blandt andet se, når der hvert år bliver afholdt den traditionsrige sildefestival i Hvide Sande, hvor der altid kommer massevis af lystfiskere. Det er dog ikke kun i Hvide Sande, der er gode fangstbetingelser, hvis man går efter sild. Også i de nordjyske havneområder, kan man fange massevis af lækre sild, hvis blot man har styr på sildesæsonen. I Danmark er vi så heldige at have sildesæson hele to gange på et år. Den første periode er fra april til juni og den næste starter i september og slutter omkring december.”

Du kan også fange sild

Hvis du vil bidrage lidt til sildefangst-statistikkerne, kan du ganske nemt selv hive sild i land. Med et forfang og pirk er du som regel godt kørende og fordi silden er at finde i alle danske farvande, er det ikke så vigtigt, hvor du kaster linen ud. 

Comments are closed.

Close Search Window