En a kasse er forkortelsen for arbejdsløshedskasse. Nu om dage bliver betegnelsen a-kasse eller akasse dog næsten altid brugt. Der findes et stort udbud af a-kasser på markedet, og normalt vil man vælge en der passer til sit eget fag.

Der findes mange a-kasser som er fagspecifikke. Det vil sige at det allerede på forhånd er et begrænset antal at vælge mellem baseret på dit eget arbejde. Den professions specifikke a kasse er dog kun én slags. Den anden type a kasse er de generelle a kasser. Det er a kasser, hvor fællesskabet ikke er et bestemt fag, men snarere kan det være et ideologisk fællesskab. Ligesom der findes såkaldte gule fagforeninger er der også a kasser, som er lidt mere borgerlige end andre.

Sammenlign a-kasser og find billig a-kasse

Hvad er en a-kasse?

Lad os først få definitionen på plads. Før det giver mening at dykke nærmere ned i forskelle på a-kasser, så skal vi have defineret hvad a kasser præcis er for en størrelse. Vi har allerede nævnt at det en forkortet betegnelse for arbejdsløshedskasse, og så er vi allerede kommet tæt på kernen.

En a-kasse er den enhed der sørger for at udbetale dagpenge til dig, hvis du bliver arbejdsløs. For at får arbejdsløshedsdagpenge, så kræver det naturligvis at du er medlem af en a-kasse. Det er altid en god ide at være medlem af en a-kasse, så det ikke er nødvendigt at låne penge, hvis du skulle miste arbejdet. Hvilken a-kasse du skal vælge er netop det vi forsøger at hjælpe dig med at finde ud af i denne artikel.

Arbejdsløshedskasserne opstod for ca. 100 år siden, men med tiden har a-kassernes betydning ændret sig. En a-kasse er din forsikring mod arbejdsløshed. A-kasser er dog også med til at administrere og forvalte bestemte love på arbejdsmarkedet. Langt de fleste a-kasser er tilknyttet en bestemt fagforening, så for mange føles valget af akasse naturligt ud fra fagforeningen. Det behøver dog ikke at være sådan.

Hvad er den bedste a-kasse for dig?

Når du skal finde den bedste a-kasse for dig er der nogle ting at være opmærksom på. Dels kan prisen spille ind. Der er stor forskel på hvor billige de forskellige a-kasser er, og hvis du leder efter en billig a-kasse, så snævrer det allerede valget ind. Du kan med fordel se oversigten øverst på denne side og se priser på forskellige a-kasser.

Det er en god ide at overveje at vælge en relevant a-kasse. Det betyder at du vælger a-kassen ud fra dig fag. Eksempelvis kan du vælge akademikernes A-Kasse hvis du er akademiker. Grunden til at det er en fordel er at du får relevant rådgivning. Selvom mange a-kasser som lyder fagspecifikke er åbne for alle, så er kvaliteten af din rådgivning bedre, hvis din a-kasse er specialiseret i dit fagområde.

Ikke alle er dog fagspecifikke. Der findes også a-kasser som Ledernes A-Kasse som er målrettet et vist segment på arbejdsmarkedet – nemlig lederne. Faget er her underordnet fordi det lidt forudsættes at det vigtig for dig er din lederrolle snarere end dit specifikke fag.

Kan men skifte a-kasse og få optagelse i ny akasse?

Det står dig altid frit for at vælge din egen a-kasse. Dermed også sagt at du kan skifte a-kasse og det er tilmed ret nemt. Bare meld dig ud af din gamle a-kasse og ind i en ny. Årsagerne til skiftet kan være mange.

  • Måske har du fået nyt job, hvor der nu er en mere relevant a-kasse.
  • Du vil gerne skifte til en mere billig a-kasse.
  • Din ideologi giver dig mod til at skifte til anden akasse.
  • En ny a-kasse giver bedre muligheder for lønsikring.

Mulighederne er mange, og der er stor konkurrence om medlemmerne. Det kan man bruge til sin egen fordel. Når a-kasserne er på jagt efter nye medlemmer kan de lokke med lidt fristelser for bare at få lov at tage en samtale med dig. Det er samme model som mange kender fra bankerne, hvor man kan få tilbudt et par flasker vin eller biografbilletter bare for at se nærmere på mulighederne.

Skal man være medlem af en a-kasse?

Nej, det skal man ikke. Det er dog en god ide. For mange med fast arbejde kan det føles som en irriterende udgift, som ikke rigtigt har noget formål. Det er dog ikke uden risiko at melde sig ud. Hvis du pludselig får en fyreseddel fra dig arbejde, så har du et problem, hvis du ikke er medlem af en a-kasse. I stedet for at få dagpenge, så kan du nu i stedet kun få kontanthjælp.

Dit kontingent til a-kasse er som mange andre faste udgifter. Du bliver først rigtigt bevidst om det positive, når du får brug for det du betaler til. På denne måde er a-kasser på mange måder ligesom alle andre forsikringer. Du kan betale i mange år uden at have behov for hjælp, men når så endelig man ender i en uheldig situation som arbejdsløs, så bliver man glad for at man har betalt.

Det er faktisk lavindkomst grupper der er mest tilbøjelige til at fravælge a-kasse. Paradoksalt nok er det dog samtidig denne gruppe der har mest brug a-kasser, når uheldet først er ude. De mest sårbare grupper har i virkeligheden det største behov for at være forsikret mod arbejdsløshed.

Undersøg markedet – Der kan være mange penge at spare

Før du vælger din a-kasse er det altid en god ide at gøre et godt forarbejde. Der er stor forskel i pris på en billig a-kasse og en dyr a-kasse. Den billigere pris kommer næsten altid også på bekostning af noget andet som man så giver afkald på.

De billigste a-kasser på markedet vil meget gerne hævde det modsatte, men kvalitet og pris følges ad. Det giver næsten sig selv. Jo flere penge medlemmerne betaler til en bestemt a-kasse, desto flere penge er der til forsikring, rådgivning og tilbud under arbejdsløshed. Dermed ikke sagt at de dyre er bedre. Det er meget subjektivt, da pris bestemt også er en vigtig faktor i at vælge den bedste a-kasse til dig.

Den bedste a-kasse er en individuel størrelse

Den bedste a-kasse for dig er ikke nødvendigvis den bedste a-kasse for din nabo. Det er fordi der er forskel på folk. Din profession har meget at sige i forhold til at vælge den rigtige a-kasse for dig, og din position i virksomhedshierarkiet kan have en vigtig betydning. Ledernes A-Kasse er eksempelvis kun aktuel, hvis du selv er i en ledende stilling.

Prisen er også en faktor i at vælge den rigtige a-kasse. Billige a-kasser er stadig a-kasser med en stor værdi i forhold til rådgivning og forsikring imod arbejdsløshed. Har du ikke så mange penge at gøre med, kan det derfor sagtens være det bedste for dig at vælge en billig a-kasse. Det kan du gøre i sammenligningstabellen øverst på siden.

Sammenlign a-kasser i kvalitet og pris online

Vores tabel i toppen af siden hjælper dig med at give et hurtigt overblik over priser i forskellige a-kasser. Her kan du også sammenligne a-kasser ud fra om det er a-kasser for alle, eller netop denne er en eksklusiv a-kasse for en bestemt faggruppe.

Vores anbefaling er helt klart at være medlem af en a-kasse. Det er en forsikring mod arbejdsløshed. Især den seneste tids Corona-krise har gjort behovet tydeligt for enhver. Mange som længe har følt sig sikre i sit job er pludselig kommet til at stå udenfor arbejdsmarkedet. Det tydeliggør bare behovet for at holde sig forsikret på arbejdsmarkedet.

Comments are closed.

Close Search Window